Mijn Kernwaarden

Kernwaarden gaan over de belangrijkste normen en waarden in je leven. Ze geven richting aan hoe je leeft, werkt en keuzes maakt. Ze zijn een reflectie van wat jij belangrijk vindt en hoe jij de wereld graag ziet.

Kernwaarden zijn een levend pad. Je ontdekt de dieptes ervan als je afreist in je innerlijke wereld. Wanneer je in alle eerlijkheid jezelf onder ogen komt. Kernwaarden zijn altijd in ontwikkeling doordat ze steeds diepere lagen van liefde, wijsheid en helderheid onthullen. Dat is hoe ik ze zie en hier volgen mijn meest belangrijk kernwaarden.

Integriteit

Integriteit betekent dat je handelt vanuit een diep eerlijke en eerbiedige houding, zowel naar jezelf en anderen, als ook naar Moeder Aarde en de Schepping in haar geheel. Het juiste doen, ook als niemand het opmerkt. Onder integriteit vallen de volgende waarden:

Eerlijkheid
Je zegt wat je bedoelt en doet wat je zegt. Niet vanuit een stelligheid, maar vanuit oprechtheid en openheid. Ook wanneer het moeilijk is. Deze eerlijkheid dien je vooral ook naar jezelf te hebben. Ben je helemaal eerlijk als je diep van binnen voelt? Leef je echt wat je zegt? 

Authenticiteit
Trouw zijn aan je normen en waarden en je innerlijke waarheid, zonder concessies te doen om anderen te plezieren of om erbij te horen. Pleasen is heel verleidelijk en je doet het vaak al voordat je het door hebt. Misschien geldt dit meer voor vrouwen, die vaak de harmonie willen bewaren en daardoor hun innerlijke waarheid niet altijd uitspreken. Conflicten vermijden hoort daar ook bij. Je authentieke zelf zijn is denk ik heel weerstandsloos. Het is wie je in alle eerlijkheid bent. Authenticiteit is daarom in zichzelf harmonieus.

Verantwoordelijkheid
Je neemt verantwoordelijkheid voor je keuzes, zowel de goede als de minder goede. Je bent bereid om de gevolgen van je daden te dragen. Zo neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen leven. In situaties waarin je het gevoel hebt dat jou iets wordt aangedaan, kun je het volgende doen. 1, Erken: “Ik heb dit gecreëerd”. 2. “Waarom heb ik dit gecreëerd? Zo voorkom je slachtofferschap en er kan zich een diepere waarheid onthullen. Deze waarheid dient jou en de ander. 

The Natural Law
The Natural Law zegt: “Je mag alles doen wat je wilt, zolang je anderen geen pijn doet”. Wat jij voor jezelf wilt, mag nooit ten koste gaan van een ander. Het is eentje om heel goed naar te kijken, want het is helaas niet zo makkelijk gedaan als gezegd. Het vraagt eigenlijk om bij alles wat je wilt doen na te gaan of je er iemand anders mee benadeld of pijn doet. Denk hierbij ook aan manipulatie technieken die er heel gemakkelijk insluipen als je iets graag wilt.

Oordeelloosheid

Leven zonder oordeel is misschien wel mijn diepste en oudste verlangen. Wat een innerlijke vrede als je zonder oordeel kunt leven! Het lijkt bijna onmogelijk, omdat je een reactief ego hebt.

Voordat je kunt nadenken, heb je vaak al geoordeeld. Niet-oordelen gaat echter veel dieper dan dat. Om daar te komen, dien je je eigen duisternis  onder ogen te komen. Ieder oordeel dat je over een ander velt is een projectie van een diep oordeel over jezelf. Dit oordeel over jezelf staat gelijk aan je diepste angst. Dat wat je absoluut niet wilt zijn. Je ego beschermt deze angst door het om te zetten naar een oordeel dat het naar buiten toe projecteert. Op iemand anders. Dit geldt voor alle oordelen, groot en klein. Zodra jij ziet dat je ook bent wat je niet wilt zijn, bevrijd het je op ongekende wijze. 

Delen en Kwetsbaarheid

Deze gaan hand in hand. Je pijn en angst te delen, vraagt om je kwetsbaar op te stellen. Vaak zit hier schaamte op. Het gevoel dat jij de enige bent met dit probleem en dat je daardoor raar bent.

 Ik heb zoveel mensen aan mijn tafel gehad, die zo moedig waren om het toch te delen, en het is nooit zo dat niemand anders het herkent. Iedereen herkent het, want we zijn allemaal mensen met dezelfde angsten, pijnen en onzekerheden. Als je je kwetsbaar durft op te stellen, dan ga je vrijheid en verbinding ervaren. Het mooie is, het wordt gemakkelijker naarmate je het meer doet.

Moed en bereidheid

Zonder deze twee kom je nergens. Zonder moed en bereidheid blijf je in je comfortzone en daar zit geen ontwikkeling. Je comfortzone is in tegenstelling tot de klank ervan niet per se comfortabel.

Het is eerder dat wat je kent en waaraan je bent gewend, ook als de omstandigheden pijnlijk zijn. Naar binnen keren, jezelf leren kennen, je schaduwen onder ogen komen en alle bovenstaande kernwaarden vragen om moed en bereidheid. Het pad is niet gemakkelijk, maar wel onvermijdelijk. Vroeg of laat ga je de reis terug huis (=liefde) maken. Moed en bereidheid zijn je kameraden. 

Lichaamsbewustzijn

Luisteren naar je lichaam is iets wat we niet echt leren. We vinden ons lichaam vaak een vanzelfsprekendheid. Totdat het protesteert in de vorm van klachten, ongemakken en ziektes.

Lichaamsbewustzijn is een holistische vorm van zelfzorg en zelfliefde. Je gaat luisteren naar je eigen lichaam. Welke signalen geeft het aan je? Wat wil ze aan je vertellen? Je hebt aandacht voor bijvoorbeeld de reactie op het eten dat je eet. Hoe voelt je lichaam zich daarna? Je let ook op je energetische reacties. Welke boodschappen geeft je lichaam aan je door via emoties en gedachten?

Je hebt aandacht voor het fysieke. Hoe voelt je lichaam zich? Is het moe of juist energiek? Wat heeft het nodig? Misschien een wandeling of juist een kwartiertje op de bank? Het respecteren van je grenzen en uitrusten zonder schuldgevoel hoort er ook bij. 

Lichaamsbewustzijn is op een intuïtieve manier voor jezelf zorgen. Het gaat om leefstijl die zowel fysiek, geestelijk als mentaal bij je past.